Asociația Tradiție Românească și corul Tronos colindă Biserica Sfinții Împărați

12359934_1226049467410169_6623220231992368579_nLuna decembrie e tradițional luna cadourilor, luna surprizelor, a voii bune, a atmosferei de sărbătoare.

Colindele au un rol foarte important la crearea acestei atmosfere intime, ce ne pregătește pentru ceva măreț, pentru frumoasa sărbătoare ce vine, pentru a vesti Nașterea Mântuitorului Iisus Hristos.

Fiind un obicei cu adânci rădăcini în cultura și tradiția românească, colindele se aud peste tot. Cete de colindători bucurându-ne sufletul cu astfel de cântări cu mult timp înainte de sărbătoarea Crăciunului, nelimitându-se doar la seara de Ajun.

În seara zilei de duminică, 13 decembrie, la biserica Sfinții Împărați Constantin și Elena din Piața Muncii, București, a avut loc un tradițional deja concert de colinde, susținut de către Asociația Tradiția Românească și corul Tronos al Patriarhiei Române.

Mi-a plăcut cum a spus și părintele în cuvântul sfinției sale de deschidere că frumusețea colindelor constă anume în interpretarea lor simplă, tradițională, așa cum umblă cetele cu colinda prin satele românești nu interpretate prin studiouri muzicale cu fel de fel de dichisuri tehnice.

Îmi plac mult colindele fiindcă mă pregătesc de ceva frumos, e ca un fel de introducere în ceea ce urmează și e normal ca să-mi transmită un sentiment aparte de liniște, pace, armonie, o mireasmă de familie, un dor de cei dragi, de cei pe care îi purtăm în suflet chiar și atunci când nu îi avem alături.

M-am bucurat să văd biserica arhiplină, după estimările mele erau cu siguranță mai mult de 300 de persoane, foarte mulți dintre ei tineri, dar nu neapărat numărul celor prezenți m-a bucurat ci felul în care savurau colindele, felul în care trăiau muzica aceasta minunată.

Mă uitam atent spre scenă și am văzut în priviri o bucurie aparte, acea bucurie, acea trăire deplină a ceea ce se cânta acolo, a conștiinței că de zâmbetul lor, a fetelor din cor, depinde zâmbetul și buna dispoziție a celor din biserică. De la o astfel de sursă am tot furat și eu bucurie și voie bună, zâmbind pe durata întregului concert. Zâmbetul e molipsitor, mai ales atunci când nu zâmbesc doar buzele, ci zâmbește sufletul. Domnișoara care reușește să se detașeze atât de mult încât să nu poarte zâmbetul la fel cum își poartă pe umăr gentuța, are un farmec aparte, îi citești în ochi visele, îi simți vibrarea sufletului iar când pune aceată trăire profundă în cântec, în colindă, îi dă acesteia un farmec deosebit.

Pe scurt seara aceasta de colinde a fost despre savurare, despre trăire, despre practică nu despre teorie, despre cum inimile curate pot transmite mai multă bucurie decât orice emițător de undă radio, despre cum se poate sătura un suflet flămând după frumos.

În acea seară mi-am permis să fiu meditativ, să rezem capul de zidul bisericii și să visez cu ochii deschiși, să admir frumosul și să visez. Răsfăț total. Ultimul Crăciun venise așa cu multă nostalgie față de precedentul Crăciun, cu un soi de avalanșă de regrete, cu o stare mai apăsătoare ce nu-mi dădea voie să mă bucur deplin, Acum îl simt atât de frumos, atât de dulce, atât de aproape.

Mai trece un an greu, un an însă în care cuvântul cheie a fost lupta, în care am continuat să cred, mai exact am reînceput să cred și să visez într-un fel antonomic, un vis cu picioarele pe pământ.

Colindele au fost foarte inspirat selectate, cu un accent moldovenesc și de o duioșie aparte. Recunosc sincer că mai mult mi-a plăcut corul Asociației Tradiția Românească decât Tronosul ( din cauze subiective, a țărăncuțelor drăguțe îmbrăcate în costume naționale) dar la fel de sincer recunosc că acea stare la care mă aduseseră primul cor, nu a fost diminuată de cel bărbătesc.

Corul Tronos nu mai are nevoie de prezentare, au un repertoriu foarte bogat și au cu ce surprinde pe oricine, chiar și pe cei mai pretențioși melomani. Personal m-au surprins anume prin interpretare, prin sensul adânc oferit fiecărei cântări. M-a bucurat și prezența a două colinde compuse de către Radu Gyr, duios interpretate de către părintele arhidiacon Mihail Bucă, protopsaltul catedralei patriarhale.

Ne-am bucurat și de prezența a doi ambasadori, dar și de prezența profesorului de musicologie de la facultatea din Atena, Achileas Haldeakis și a altor reprezentanți oficiali.

Acestea fiind spuse nu pot decât să vă urez tuturor să vă bucurați de această perioadă a sărbătorilor măcar la fel de intens cum m-am bucurt eu în acea seară minunată de colinde.

P.S. Îi spuneam unei prietene că dacă e să aplic sistemul de notificare din patinajul artistic atunci la partea tehnică are avantaj corul Tronos dar la cea artistică, în viziunea mea, mai mult s-au bucurat de colinde copiii din corul Asociației Tradiția Românească.

De Eugeniu Dedov

Înregistrările colindelor au fost făcute de către Cosmin Gabriel. Mulțumim.

2 gânduri despre „Asociația Tradiție Românească și corul Tronos colindă Biserica Sfinții Împărați

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s